To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Pohorje vse bolj priljubljena kolesarska destinacija

Na Kopah je 18. avgusta, potekala novinarska konferenca, kjer smo predstavili 7 novih krožnih kolesarskih tras v skupni dolžini 240 km. Tako Pohorska kolesarska transverzala kot nove trase so opremljene s 504 usmerjevalnimi tablami v skladu s prometno signalizacijo.

Na Pohorju in ob njegovem vznožju poteka več kolesarskih poti. Glavno hrbtenico kolesarstva pa predstavljata Pohorska kolesarska transverzala in Slovenska turnokolesarska pot, ki potekata po slemenu Pohorja, kjer leži tudi večina planinskih koč. Nanju se navezuje mnogo državnih, občinskih in gozdnih cest, ki povezujejo sleme Pohorja z njegovim vznožjem.

 

Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor v vlogi koordinatorja Partnerstva za Pohorje si je pripravo elaborata in označitev kolesarskih poti na Pohorju zadala kot prioriteto, saj se zavedajo, da je ob pohodništvu kolesarjenje, še posebej gorsko kolesarjenje, v porastu. Uroš Rozman, direktor RRA Podravje – Maribor: »Pohorska transverzala je predstavljala odlično osnovo za razvoj koncepta 7 krožnih kolesarskih povezav, s katerimi smo ne samo povezali vse pomembnejše centre na Pohorju, ampak kolesarjem omogočili, da se lahko na izhodiščno točko vedno vračajo po drugi kolesarski povezavi. Skupaj je označenih 240 km kolesarskih povezav po državnih, lokalnih in predvsem gozdnih cestah. Pri tem smo sodelovali z lokalnimi kolesarji in poznavalci Pohorja, ki so nam bili v veliko pomoč pri iskanju optimalnih tras. Koridorje smo usklajevali tudi z ZRSVN, ZGD, DRSI in SiDG, ki se jim zahvaljujem za konstruktivno iskanje rešitev. Največ izzivov smo imeli med Arehom, Tremi kralji in Peskom, saj zaradi naravovarstvenih omejitev velik del trase poteka po državni cesti

Na razvojni agenciji pa so v teku tudi aktivnosti, ki so usmerjene v označitev kolesarskih poti iz centrov v dolino ter priprava idejne zasnove povezovalne enoslednice med bike parki, njena ureditev in označitev. »V letu 2023 načrtujemo označitev kolesarskih povezav iz ovršja v dolino, kjer bomo povezali obstoječe krožne poti na Pohorju s kolesarskimi potmi v dolini (Dravska kolesarska pot, Štrekna, Eurovelo 9). Ob tem si želimo urediti tudi povezovalno enoslednico med bike parki na Pohorju, katere traso sedaj usklajujemo z vsemi deležniki. Ker pa se zavedamo potrebe po vzpostavitvi infrastrukture za električna kolesa, iščemo poslovne partnerje, ki bi skupaj z občinami postavili enovit sistem samodejne izposoje električnih koles na območju Pohorja in reke Drave,« še doda Uroš Rozman, direktor RRA Podravje - Maribor.

Podjetje VABO d.o.o. kot ustanovni partner Partnerstva za Pohorje je že od začetka njegovega delovanja finančno podprl idejo po povezovanju. So eden izmed petih gospodarskih partnerjev, ki se neposredno zavedajo, kako zelo je pomembno graditi privlačno gorsko destinacijo. Dokaz temu so tudi vse novosti, ki so jih izpeljali tudi sami. Boštjan Paradiž, direktor podjetja VABO d.o.o. »S pravim konceptom dela lahko Pohorje postane enakovredna, v prihodnje pa tudi vodilna gorska destinacija v Sloveniji. Na Kopah sledimo svetovnim trendom. Novosti zadnjega leta so atraktivna odprta kuhinja v Lukovem domu, ki bo namenjena izobraževanju z znanimi kuharji, v teku je rekonstrukcija planinske postojanke Grmovškov dom, ki bo po novem nudila 90 postelj. Z ostalimi partnerji Partnerstva za Pohorje, smučarskim centrom Unitur d.o.o., Javnim podjetjem Marprom d.o.o. in RTC "JAKEC" Trije Kralji d.o.o., smo bili uspešni na Javnem razpisu za vlaganje v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti, ki ga je razpisalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, v okviru katerega bomo pridobili dve novi 4-sedežnici Pahernik in Kopnik, vlečnico Velika Kopa ter doživljajski Park Kope. Celotna investicija je vredna 12 mio EUR, od tega je 7,8 mio nepovratnih sredstev

Ob tem so bile predstavljene še ostale investicije, ki jih lahko na Kopah pričakujemo v naslednjih šestih letih. Zgradili bodo športno dvorano, apartmajsko naselje Kope s skupaj 20 apartmajskimi hišami, dva hotelska kompleksa, 5-zvezdnični kamp ter glamping, ob tem pa tudi dve garažni hiši za 800 avtomobilov.

Slogan Destinacije Pohorje je: »Osvobodi misli«! Misel nagovarja na to, da je Pohorje odlična destinacija tako za ljubitelje narave kot tudi avanturiste. Da bi lahko nagovorili vse, je treba skrbeti za kakovostno oblikovana doživetja. Primož Tertinek, vodja Sport Kope: »Izhodiščna točka vseh celoletnih prostočasnih dejavnosti pri nas na Kopah je nova trgovina, izposojevalnica, servis in test center Sport Kope. V izposoji imamo polno vzmetena električna kolesa, otroška kolesa za naš WOOM mini trail in vso zaščitno opremo za bike park. Na omenjeni točki dobite tudi vse informacije o Holcerčkovi orientacijski dogodivščini in seveda prevzamete novo karto Pohorja s 7 novimi označenimi kolesarskimi povezavami.«

Kope in drugi smučarski centi na Pohorju v sodelovanju z obema razvojnima agencijama so dokaz dobre prakse, kaj pomeni slediti zastavljeni viziji. Naj bo takšnih zgodb, ki bodo pomagale k preboju Pohorja, tudi v prihodnje čim več.

-> Oglejte si predstavitev kolesarskih poti pohorja. <-


Izberite jezik