To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Bistriški vintgar

1
ŠTEVILO POTI

Pohodništvo

Brzice in šumenje gozdov

Bistriški vintgar, ozka dolina pohorskega potoka Bistrice, je pravo kraljestvo vode. Voda ga je ustvarila, ga naredila privlačnega, voda omogoča življenje tukajšnjim rastlinam, živalim in človeku. Bistriški vintgar je naravna vrednota, ki skriva številne znamenitosti.
Pridite, uživajte v naravi, spoznajte zgodbo o pomenu vode in raziščite zanimivosti Bistriškega vintgarja. Bodite pozorni, morda v kakšnem tolmunu opazite celo povodnega moža Vodovnika. Legenda pravi, da je v gradu pod slapom na Bistrici, Bistriškim šumom, živel povodni mož Vodovnik.

Kje začeti?

  • Pot do Bistriškega vintgarja pričnite v Zgornji Bistrici. Od vodarne naprej se pot nadaljuje ob potoku Bistrica, ki kristalno čista šumi in buči čez prepreke.
  • Po polurni hoji se odpočijte pri rimskem kamnolomu, kjer so nekoč lomili marmor za rimske nekropole na Štajerskem. Očaral vas bo slap Šum, ki se peni čez 13 metrov razjedenega tonalita.
  • Nekoliko naprej lahko zavijete na levo, kjer vas strma pot pripelje do Ančnikovega gradišča, ostankov poznoantične utrdbe iz 4. stoletja. Tu so izkopali kovaške izdelke, najzanimivejši med njimi pa je bronasti kipec Apolona. Ob poti so številni ostanki mlinov in žag, ki jih je nekoč poganjala Bistrica. Vsa pot skozi Bistriški vintgar je speljana v senci mogočnih dreves, del poti celo skozi gozdni rezervat. Najmogočnejše drevo med vsemi je znamenita Maroltova jelka z obsegom debla 605 cm.
  • V Močniku se pot po Bistriškem vintgarju konča, nadaljujete jo lahko peš ali z avtomobilom proti Trem kraljem, Črnemu jezeru ali Arehu, lahko pa se vrnete v Slovensko Bistrico preko Urha, Tinja in Jurišne vasi ali pa preko Šmartnega na Pohorju.


Prenesite PDF karto

Izhodišče Zgornja Bistrica

Nadmorska višina izhodišča 299 m

Razdalja 11.6 km

Čas 3h 35 min

Višinska razlika 884 m

Zahtevnost Lahka

Prenesi GPX

Vremenska napoved

Nazadnje osveženo ob 14:52.

Bistriški vintgar

Danes

28. 02. 2024

Pretežno oblačno, 14°

Najmanj
Najmanj
14° Največ
Največ
Dnevna vremenska napoved

sreda

04

oblačno

7° / 14°

četrtek

04

oblačno

6° / 13°

četrtek

10

dež

6° / 10°

petek

04

oblačno

6° / 12°

nedelja

04

pretežno oblačno

6° / 12°

ponedeljek

10

rahel dež

7° / 13°

torek

10

rahel dež

6° / 14°

sreda

10

rahel dež

5° / 13°

Delite svoje trenutke

Deli svoje trenutke z nami

#OsvobodiMisli #PohorjeOutdoor Instagram profil

Odkrijte ponudbo, ki vam jo ponuja Pohorje.

Več kot 80+ hotelov, gostinjskih lokalov, restavracij in še več


Izberite jezik