To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Rozkina gozdna učna pot

Rozkina gozdna učna pot

Gozdne in učne poti

Sprehodite se po Rozkini učni poti od Bolfenka do razglednega stolpa in odkrijte značilnosti pohorskega gozda.
Rozkina gozdna pot je dolga krožna pot dolga tri kilometre. Vodi nas od zgornje postaje Pohorske vzpenjače, mimo cerkve sv. Bolfenka do razlglednega stolpa in naprej proti Železničarskem domu, nato pa po sprehajalni poti nazaj do sv. Bolfenka.
Znaka poti sta smreka in rumeno-modra markacija na belem pravokotniku ali samo rumeno-modra markacija. Na poti je označenih 17 stojišč. Obhod poti brez razlage traja eno uro, obhod s strokovnim vodstvom gozdarjev pa traja približno 3 ure. 

Prenesi zloženko

Rozkina gozdna učna pot

Razdalja 2.77 km

Višinska razlika 169 m

Zahtevnost Lahka

Barva na zemljevidu Rumena

Prenesi GPX

Zgodovina

Gozdna učna pot od Bolfenka do razglednega stolpa je bila speljana leta 1981 pod idejnim vodstvom gozdarske inženirke Rozke Debevec-Lesjak. Njej v spomin so leta 1995 pot poimenovali “Rozkina gozdna učna pot“. 

Zgodovina

Prostrani gozdovi

Poseben čar Pohorja so prostrani gozdovi. V preteklosti je bila bukev kraljica Pohorja. Ponekod sama, drugje pa je skupaj z jelko in smreko prekrivala pohorska pobočja. V času glažutarstva so bukove gozdove močno izsekali, tako da so ostanki prvobitnih bukovih gozdov le še v težje dostopnih predelih na severnih pobočjih Pohorja.

Povsod drugod je človek iz ekonomskih interesov namesto njih zasadil smreke. Stoletne izkušnje so pokazale, da so takšni gozdovi neodporni, zato jih skušajo gozdarji postopno približati nekdanjemu stanju. Pri tem izkoristijo vse možnosti, ki jih ponuja narava.

Prostrani gozdovi

Izberite jezik