To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Pohorska kulinarika

Pohorska bunka z domačim sirom

Pohorska bunka predstavlja izredno kakovosten suhomesnati izdelek iz svinjine. Značilna je za širše področje Pohorja. Mesnino odlikujeta bogat pookus po popru in prijetna mesna aroma, kateri da svoj pečat zorenje na ostrem pohorskem zraku. Mesnino ponudimo tanko narezano s prilogami, kot so vložene gobe ali kumarice, kmečki sir in kruh, pečen v krušni peči.

{strip_tags($block->translatedInput('title'))}}

Pohorski pisker

Priljubljeni enolončnici dajejo značilen okus lokalne sestavine, kot so korenasta zelenjava, jurčki, ješprenjeva kaša, meso pohorskega goveda z zelišči ipd. K piskru se podajo manj aromatične srednje polne vinske sorte, kot so laški ali renski rizling, chardonay in sivi pinot.

{strip_tags($block->translatedInput('title'))}}

Olbič ali pohorski žganci  

Gre za okusno jed, ki je lahko priloga mesnim jedem in zelenjavnim omakam ali samostojna jed, če žgance prelijemo z domačim kravjim mlekom ali belo kavo. Postrežba olbiča je preprosta - kuhane žgance postrežemo v glineni skledi. Včasih je iz nje z žlico jedla vsa družina.

{strip_tags($block->translatedInput('title'))}}

Pohorska omleta

Po večini virov o izvoru pohorske omlete naj bi bil njej kreator Vili Račič, oskrbnik Železničarskega planinskega doma na Pohorju. Ta se je že pred drugo svetovno vojno šolal v Franciji, kamor so ga poslali njegovi starši, lastniki mariborske restavracije Gambinus. Na šolanju v Franciji se je seznanil tudi z izdelavo omlete, ki jo je po drugi svetovni vojni prilagodil lokalnim sestavnima in jo poimenoval pohorska omleta. 

Kljub preprosti pripravi, pohorska omleta preseneti z odlično harmonijo okusov. Sladkoba testa se sreča s prijetno kislostjo brusnic in bogato mlečno aromo smetane. Pred serviranjem omleto prelijmo z mentolovim likerjem. Njegova barva naj bi simbolizirala zeleno Pohorje. 

{strip_tags($block->translatedInput('title'))}}

Pohorska gibanica

Gibanice pravzaprav srečamo v vseh slovenskih lokalnih kulinarikah. Na Pohorju jo pripravljajo iz obogatenega kvašenega testa in doma pripravljene skute. Za sezonsko pestrost poskrbijo dodatki, ki jih lahko priložnostno posujemo po skuti, kot so hruške, orehi, jabolka, gozdni sadeži ali pehtran. 

{strip_tags($block->translatedInput('title'))}}

Pohorska šarlota

Šarlota je izvorno francoska sladica, ki se je ustalila v štajerski regiji in postala del stalne ponudbe. Očara z dobrim razmerjem med sočnim biskvitom, sadjem in bavarsko kremo. Priporočamo, da ob šarloti spijete kozarček lokalnega polsladkega muškata.

{strip_tags($block->translatedInput('title'))}}

Pohorska kava

Pohorska kava naj bi po pričevanju nekdanjih zaposlenih v Železničarskem domu na Pohorju nastala kot del posodobljene ponudbe kave in čaja. Ideja zanjo se je porodila takratnemu oskrbniku Viliju Račiču, ki je pri svojem delu neprestano težil k prefinjeni in kreativni postrežbi ter izvirni kulinarični ponudbi. Lokalni recept za turško kavo so tako nadgradili z dodatkom alkoholne pijače, ki je danes ni več na tržišču in so jo poimenovali češnjev liker. Nato so kavo okrasili še s stepeno sladko smetano in posuli sveže nastrgano čokolado. 

{strip_tags($block->translatedInput('title'))}}

Okusi Rogle

Okusi Rogle so blagovna znamka, ki povezuje lokalne ponudnike kulinaričnih storitev in proizvajalce kmetijskih, živilskih in rokodelskih izdelkov. Omogoča vam uživanje v tradicionalnih jedeh po enotnih recepturah in najbolj pristnih ročnih delih. Združuje trdo delo, pridelek na domači zemlji, gozdne in travniške dobrote, naravne materiale, aromatična vina in ljubezen do starih, skoraj izginulih jedi in izdelkov, ki zaslužijo pozornost.

Več info
{strip_tags($block->translatedInput('title'))}}