To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Muzej kamnoseštva, steklarstva in gozdarstva v Josipdolu

V kulturnem domu v Josipdolu je urejena manjša muzejska zbirka, ki jo uredil Koroški pokrajinski muzej leta 2001. Muzejsko zbirko sestavljajo v glavnem črepinje in ostanki steklovine nekdanje steklarne, ki je obratovala v Josipdolu in na Langesvaldu v letih od 1799 do 1909. Podrobneje je obdelano še kamnoseštvo, ki je zaživelo po letu 1880. Med vojnama je zaposlovalo do tristo delavcev in več. Kronološko so predstavljeni tudi štrajki pruharjev v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Ogledamo si lahko preprosto ročno orodje, ki so ga takrat uporabljali pri obdelovanju pohorskega tonalita. Muzejsko zbirko dopolnjuje muzej na prostem, ki so ga po idejnem projektu Kulturno etnološkega društva Josipdol postavili domačini. Tukaj lahko vidimo steklarsko peč, vodno drčo – rižo, pruharsko kamnoseško uto. Praktični prikaz obdelave kamna pa vam bodo pokazali domačini – pruharji. Razstavljena sta tudi stroj za izdelavo granitnih kock in oglarska kopa.

Informacije

Kulturni dom Josipdol, Ribnica na Pohorju
Ogled možen po predhodni najavi termina.

T: 031 499 296 (Danijel Cvetko)
W:

E: info@josipdol.si info.sg@kpm.si

Muzej

Gozdna učna pot Kapelvald

Gozdna učna pot Kapelvald v Josipdolu pri Ribnici na Pohorju je dolga 3,7 km. Le v prvem delu, do domačije Štrucevo, je nekoliko strma, nato pa poteka po ravnini.

Na poti je označenih 10 stojišč, kjer vam približajo naravne lepote in pomen gozda ter se seznanili z zgodovino in življenjem v tem delu Pohorja.

Poleg steklarstva in kamnoseštva se skozi zgodovino Josipdola prepletata še oglarstvo in gozdarstvo. Na koncu poti pridete do kulturnega doma, v katerem je leta 1985 nastal muzej. Ob kulturnem domu pa se nahaja muzej na prostem, kjer vam praktično prikažejo dejavnosti, ki so zaznamovale to dolino.

Odkrij več
Gozdna učna pot Kapelvald

Izberite jezik