To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Dvorci, graščine in gradovi

Dvorci in graščine

Dvorec Bukovje

Baročni dvorec v Bukovju pri Dravogradu, umeščen v slikovito kuliso med ravnico na desnem bregu Drave ter pohorskim gozdnim pobočjem Bukovja s skrivnostnimi razvalinami romanskega gradu Pukštajn, danes živi s pestrim kulturnim dogajanjem.

Sodobna ponudba se prepleta z naravnimi danostmi in s kulturno dediščino dvorca, ki spominja na njegove zgodbo vse od 18. stoletja. V dvornem ambientu so ohranjeni baročni elementi in je dodana stilna oprema, v grajskem parku se stare krošnje prepletajo z mladim rastjem.

Dvorec Bukovje

Dvorci in graščine

Pistrov grad

Grad Vuzenica ali »Pistrov grad«, kot se je imenoval po svojem zadnjem lastniku, se nahaja na vzpetini nad naseljem Vuzenica. V današnji razvalini je razen skromnih ostankov zidovja nad pečino delno ohranjen le renesančni obrambni stolpič. Stolpič je enonadstropen, zidan v mešanici kamna in opeke in kaj nenavaden, saj ima talno ploskev trapezoidne oblike, na zunanji, proti potencialnemu sovražniku odprti strani pa močno zaobljena robova.

V pritličju je nekaj ključastih strelnih lin, v nadstropju so široke renesančne strelnice. Okenske odprtine so vse novejše. Stolpič je bil še pred dobrim desetletjem obljuden, zdaj pa ima razsuto streho, notranji dve steni sta povsem razvaljeni, prav tako pa tudi renesančna bifora na zunanji steni, ki je bila pred desetletjem še ohranjena.

Odkrij več
Pistrov grad

Dvorci in graščine

Žička kartuzija

Žička kartuzija je skrivnostna lepotica, ki stoletja buri duhove. Enkrat med pozabljenima letoma 1160 in 1165 je štajerski mejni grof Otakar III. Traungavec, ki je rad obiskoval Slovenske Konjice, v odmaknjeni Dolini svetega Janeza Krstnika ukazal zgraditi domovanje francoskih kartuzijanov. Od takrat Žička kartuzija zbuja posebno energijo: tam vladata spoštljiva spokojnost in poosebljeni mir. Izlet za sprostitev.

Žička kartuzija

Dvorci in graščine

Grad rače

Grad Rače je primer ravninskega otoškega ali vodnega gradu - dvorca, dodatno zavarovanega z visokim okopom. Zgodovina stavbe sega v prvo polovico 16. stoletja, ko so pozidali dvorec s štirimi trakti z gotsko renesančnimi portali.

Podoba gradu se je skozi čas spreminjala, tako z menjavo lastnikov kot s prodorom različnih stilov skozi stoletja.

Grad rače

Dvorci in graščine

Grad Slovenska Bistrica

Grad v Slovenski Bistrici je osrednji mestni in občinski kulturni center in skupaj z grajskim parkom tvori prvovrstno spomeniško celoto. Bistriški grad se v pisnih virih prvič omenja leta 1313.

Grad se od leta 1985 dalje skrbno obnavlja. V njem je organizirana stalna vodniška služba. Na ogled so številne razstave v galeriji Grad. Ogledate si lahko Viteško dvorano, ki jo krasijo freske, v njem pa se nahajajo še likovni saloni in poročna dvorana. V gradu potekajo tudi različne kulturne prireditve, na njegovem notranjem dvorišču pa v poletnem času zdaj že tradicionalni Starobistriški večeri.

Grajske vsebine so zanimive za številne obiskovalce, v zadnjem času pa ga vse bolj obiskujejo tudi najmlajši, katerim so namenjene različne ustvarjalne delavnice, raziskovanje gradu z grajsko varuško, različnimi grajskimi junaki in druge zanimive vsebine.

Grad Slovenska Bistrica

Dvorci in graščine

Graščina Oplotnica ter park s periščem v Oplotnici

Graščina Oplotnica se imenuje tudi Žički dvorec, saj so ga izgradili kartuzijani iz Žičke kartuzije. Je pravi spomenik podeželskega razkošja z enimi najlepših primerkov štukatur daleč naokrog.
Po sprehodu skozi grajske sobane si oglejte še odlično ohranjeno perišče sredi parka, skozi katerega teče tam še zelo živahen istoimenski potok, imenovan tudi Oplotnica.

Graščina Oplotnica ter park s periščem v Oplotnici

Izberite jezik