To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Cerkvice na Pohorju

Cerkvice na Pohorju

Cerkev sv. Bolfenka

Cerkev sv. Bolfenka na Pohorju je doživela skozi stoletja mnogo sprememb. Današnja cerkev je bila zgrajena leta 1501, prvi pisni dokumenti o začetku gradnje objekta pa segajo v leto 1291. Zdaj pa prikupna cerkvica, na Mariborskem Pohorju, obdana z zelenimi pohorskimi gozdovi, služi kot postojanka pohodnikom in kolesarjem.

Cerkev sv. Bolfenka

Cerkvice na Pohorju

Cerkev Jezusove spremenitve na gori na Rogli

Cerkev, ki jo je navdihnila pohorska smreka.
S svojo nadmorsko višino, je cerkev na Rogli druga najvišja v Sloveniji za Uršljo goro. Zunanja podoba cerkve spominja na smreko omoriko, ki je na Pohorju najbolj pogosta. Cerkev ima tri zvonove; prvi je posvečen zavetniku kovačev sv. Petru, drugi zavetniku kmetov in pastirjev sv. Roku, tretji pa zavetnici rudarjev sv. Barbari.Cerkev Jezusove spremenitve na gori na Rogli

Cerkvice na Pohorju

Cerkev sv. Treh kraljev

Ob smučišču Treh kraljev, najdemo cerkvico sv. Treh kraljev. Najdemo jo visoko na pobočju Pohorja, tik pod Velikim vrhom - priljubljen cilj planincev iz okolice Slovenske Bistrice.

Cerkev sv. Treh kraljev

Cerkvice na Pohorju

Cerkev sv. Martina

V Šmartnem na Pohorju najdemo cerkev sv. Martina, ki se je v starih listinah prvič omenja leta 1252. Zgradba sodi med redke primerke cerkva s pravokotnim prezbiterijem iznad katerega se dviga korni zvonik, ki so ga leta 1689 dvignili do sedanje višine.

Cerkev sv. Martina

Cerkvice na Pohorju

Cerkev sv. Lenarta

Na Hočkem Pohorju stoji cerkev sv. Lenarta. Cerkev tvorijo ladja, prezbiterij, vhodna lopa in zvonik katerega pritličje je zakristija. Streha je škriljasta, notranjost je z zelo bogatimi in lepimi zgodnjebaročnimi oltarji in tla so iz belega pohorskega marmorja.
Cerkev sv. Lenarta

Cerkvice na Pohorju

Cerkev sv. Areha

Ko prispemo na Areh, na jasi ob Ruški koči najdemo cerkev sv. Areha. Cerkev je posvečena sv. Henriku, katerega ime se je skozi čas spremenilo v Areh. Priljubljena točka za sprostitev in počitek po pohodu ali kolesarjenju.

Cerkev sv. Areha

Izberite jezik