To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Ančnikovo gradišče

Ančnikovo gradišče

Slovenskobistriški del Pohorja skriva številne arheološke sledi. V okolici Jurišne vasi, Turiške vasi in Tinja je poznanih več gradišč – utrjenih višinskih naselbin, ki so živela v različnih obdobjih.

V poznorimskem obdobju (približno od sredine 4. stol. dalje) so se prebivalci iz naselbin v nižinah, ki so bile preveč izpostavljene vpadom barbarskih ljudstev, spet začeli umikati na bolj varne višinske lokacije. V času druge polovice 4. in prve polovice 5. stol. je bila na Ančnikovem gradišču velika naselbina, obdana s kamnitim obzidjem.

Naselbina je bila uničena in opuščena pred sredino 5. stol. Po tem za nekaj stoletij nimamo dokazov o življenju na tem mestu. V zgodnjesrednjeveškem obdobju, v času med 7. in 9. stol., so se ljudje za kratek čas vrnili na Ančnikovo gradišče.

Ančnikovo gradišče in razgledna ploščad sta odlična ideja za družinski izlet, ki nam ponuja čudovite razglede na dolino in okoliške hribe. Ob najdbišču so informacijske table, kjer lahko zvemo več o njegovi zgodovini.

Vir: TIC Slovenska Bistrica

Ančnikovo gradišče

Razgledna ploščad

V bližini Ančnikovega gradišča na travniku je postavljena razgledna ploščad, od koder je lep razgled na dolino in okoliške hribe. Krasen je tudi pogled na Boč in Donačko goro.

Pri razgledni ploščadi so klopce, kamor se lahko usedemo in si odpočijemo ter uživamo v svežem pohorskem zraku.

Razgledna ploščad

Izberite jezik