To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Zasneženo Pohorje – raj za aktivne obiskovalce

Uživaško vijuganje po sveže steptanih smučarskih progah. Ubrano drsenje po urejenih tekaških stezah. Dolge sledi smučin po neokrnjeni belini in prvi zavoji po bleščečem snežnem pregrinjalu. Utiranje gazi s pohodnimi čevlji, medtem ko pod njimi prijetno škripa sneg. Vsenaokoli pa prostrani gozdovi in visoko nad tlemi drevesne krošnje, ki po sneženju blago upogibajo in nežno otresajo svoje veje. Kako prijetno je šele, ko skozi drevje pronicajo žarki toplega zimskega sonca. Ali ko se vršni deli hribov kopajo v brezhibni modrini, medtem ko se niže vali megla.

Pohorje, eno najlepših neokrnjenih naravnih območij v Sloveniji, je izjemno v vseh letnih časih – a pozimi, ko prostrane gozdove pobeli sneg, je še posebno očarljivo. Tako je že desetletja ena najbolj priljubljenih zimskih destinacij v Sloveniji za aktivne obiskovalce.

Zasnežena pohorska pokrajina privablja v zimskih mesecih ljubitelje alpskega in turnega smučanja, teka na smučeh in pohodništva, pa tudi drugih snežnih radosti, od deskanja do sankanja, vožnje s snežnimi vpregami ... Smučarske proge in tekaški poligoni so urejeni za najširši krog obiskovalcev: od popolnih začetnikov do prekaljenih smučarjev in tekačev. Razgiban, a prijazen hribovit svet pa je še zlasti primeren za ljubitelje turne smuke in lažjih pohodov v snegu in tiste, ki si želijo sproščenih turnih in pohodniških izletov v zavetju neukrotljive narave.

Razgled S Pohorja Na Poti Na Tri Kralje Pohorje Slovenija Jurij Pivka 2

Alpsko smučanje: pet smučišč, ena vozovnica

Alpski smučarji lahko na Pohorju izbirajo med petimi urejenimi smučarskimi središči. Vsa so priljubljena družinska smučišča, večina pa jih ponuja tudi proge za zahtevnejše smučarske sladokusce.

Mariborsko Pohorje z Arehom je z 42 kilometri prog največje smučarsko središče v Sloveniji, premore pa tudi redko posebnost: leži tik ob mestu, s čimer soustvarja edinstveno podobo in ponudbo drugega največjega slovenskega mesta, Maribora. Med ljubitelji alpske smuke z vsega sveta je sicer znano še zlasti kot tradicionalno prizorišče ženskega svetovnega pokala v alpskem smučanju Zlata lisica.
Rogla ponuja dobrodošlo zimsko kombinacijo aktivnosti na snegu in razvajanja v ponudbi velnesa (ter odlični kulinariki, ki jo zaokrožajo Okusi Rogle).
Kope so osrednje smučarsko in rekreacijsko središče Koroške, z živahnim dogajanjem pa tudi njeno zimsko središče zabave.
Za ljubitelje manjših, bolj umirjenih smučišč in prvih smučarskih zavojev sta še zlasti idealna Trije Kralji in Ribnica na Pohorju.

Ponekod je mogoče smučati tudi ob večerih v soju luči in se preizkusiti na razgibanih deskarskih poligonih, otroci pa se lahko učijo smučarskih spretnostih tudi v varnem zavetju smučarskih šol.

Obisk vseh petih smučarskih središč je mogoč tudi z enotno štiridnevno vozovnico. Z njo je mogoče vsak dan smučati na drugem smučišču, na Kopah, Treh kraljih in Ribnici na Pohorju pa imetnikom vozovnice »postrežejo« tudi z malico.

Cena štiridnevne vozovnice:

  • za odrasle je 140 evrov
  • za mlade in starejše 126,50 evra
  • za otroke pa 83 evrov

Tek na smučeh: vrhunska rekreacija v zavetju gozdov in čez planje

Ena najlepših zimskih aktivnosti v naravi in obenem tudi ena najboljših za krepitev celotnega telesa. Na Pohorju se na višini od dobrih tristo do nekaj več kot 1500 metrov pod stožčastimi krošnjami smrek in čez razgledne planje vijejo kilometri urejenih stez za tek na smučeh:

  • Rogla jih ponuja kar 24 kilometrov,
  • med Kopami in Ribnico na Pohorju je urejenih 15 kilometrov prog,
  • Areh jih premore 6 kilometrov,
  • Trije Kralji pa 4 kilometre.

Proge so pretežno različno dolge, razgibane in zahtevne, primerne za vse tekače, od začetnikov do vrhunskih športnikov.

Turno smučanje: popoln odklop v objemu neukrotljive narave

Turna smuka je odlična za raziskovanje odročnejših predelov Pohorja, ponuja pa pristen stik z divjo zimsko naravo izven urejenih smučišč. Ljubitelji turne smuke soglašajo, da ni lepše aktivnosti v zasneženih hribih, kot je turno smučanje. Smuči lajšajo premagovanje razdalj in vzpenjanje v snegu, spusti po pobeljenih pobočjih, še zlasti v nedotaknjenem pršiču, pa so sploh poseben užitek.

Pohorje je s svojo prostranostjo in prijaznim, a razgibanim terenom čedalje bolj priljubljena destinacija za turno smuko. S smučmi lahko pozimi obiščemo tudi nekatere najlepše pohorske znamenitosti, kot sta Črno jezero in Lovrenška jezera, se povzpnemo na vrhove, kot sta Jezerski in Črni vrh; tudi Mariborsko Pohorje je ob zadostnem snegu idealno za turno smuko.

Tek Na Smueh Areh Pohorje Slovenija Jurij Pivka 7

Zimsko pohodništvo: sproščeno po zasneženih hribih

Zima je najbolj čaroben letni čas tudi za pohodništvo. Številne označene in odlično urejene poti, ki prepredajo pohorske gozdove in planje, so prijetne za zimske pohodniške izlete, bodisi s pohodniškimi čevlji bodisi s krpljami, če je snežna odeja previsoka in brez gazi (ali pa zgolj za svobodnejše gibanje po zasneženi naravi).

Kot predalpsko hribovje, v osrčju katerega je planotast svet s številnimi barji, in z največ 1543 metri nadmorske višine je Pohorje dostopno širšemu razponu obiskovalcev, tudi manj izkušenim zimskim planincem. Privlačno je za vse, ki si želijo čim bolj sproščene hoje po zasneženih hribih, si napolniti telo s svežim pohorskim zrakom in uloviti tople sončne žarke v lepih zimskih dneh.

Zabavno: sankanje in zgodovinsko pležuhanje

Pohorska smučarska središča ponujajo tudi številne druge snežne radosti. Med njimi je najbolj priljubljeno sankanje, najbolj posebno pa pležuhanje.

V vseh središčih so ob smučarskih progah urejena tudi sankališča, na Mariborskem Pohorju in Rogli je na voljo tudi nočno sankanje.

Pležuhanje, ki je mogoče na zasneženih pobočjih Mariborskega Pohorja in Areha, pa je povsem svoja, edinstvena zgodba. Pležuhi so posebne sani – preprosto zimsko vozilo iz lesa, kjer je sedež pritrjen na smučko ali ukrivljeno desko. Pred okoli dvesto leti je bil pležuh eno najbolj priljubljenih zimskih prevoznih sredstev na obronkih hribovja v Dravski dolini, uporabljali pa so ga tudi na območju Pohorja in v okoliških krajih.

Rogla Zima 2018 Male 076