To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Poletne Kope – (vsaj) šest razlogov za družinski obisk

Poletne Kope – (vsaj) šest razlogov za družinski obisk

 

Kope v zavetju mogočnih pohorskih gozdov so med slovenskimi obiskovalci najbolj poznane kot prijetno družinsko smučarsko središče, a zadnja leta so med družinami z otroki čedalje bolj priljubljene tudi poleti. Z razlogom.

Kope ponujajo številne možnosti za aktivno poletno preživljanje počitnic na Kopah: kolesarske spuste po progah v Bike parku, razgibane kolesarske izlete, tudi z e-kolesi, pohodništvo v zavetju tamkajšnjih gozdov, zabavo z disc golfom ...; najmlajši pa bodo še zlasti uživali v poletnih potepanjih po gozdovih in nabiranju sladkih borovnic, pohodu po Holcerčkovi poti, obisku mini živalskega vrta ter na lepo urejenem otroškem igrišču in spretnostnem poligonu.

Številne aktivnosti na svežem zraku, ki jih poleti ponujajo Kope, kličejo k večdnevnemu obisku (čeprav so seveda primerne tudi za enodnevni izlet). Ker so Kope razmeroma majhne, so vsa doživetja razpršena v bližini nastanitev. Ko se torej vzpnemo nanje, lahko zaklenemo avtomobil in se potepamo po zeleni naravi le še peš ali s kolesom.

Tukaj je šest razlogov za poletni družinski obisk Kop, zaradi katerih se obiskovalci radi vračajo znova in znova ...

 

Pohodniški izziv: na lov za zakladom po Holcerčkovi poti

Kope so znane po škratu Holcerčku, maskoti, ki živi tod in skriva zaklad. Lov za njim po označeni poti s tematskimi točkami obiskovalci razkriva zgodbice o dobrosrčnem škratu, pa o Petelinjem jezeru, Povodnem možu ...

Predlagamo začetek pri živalskem vrtu (mini ZOO), kjer pozdravimo simpatične živalice in od koder se vzpnemo do prve tematske točke oziroma table na poti, nato pa nadaljujemo po makadamski cesti, prečkamo smučišče in se po gozdu odpravimo naprej, do Petelinjega jezera. Tod se lahko spočijemo na ličnih lesenih ležalnikih, občudujemo kačje pastirje ... Pot nas vodi naprej do vrha Velike Kope, kjer nas pričaka nekajkrat povečan leseni stol (»Holcer king«), še zlasti pa čudovit razgled na Koroško. Tukaj so tudi energijske točke. Za vse, ki jih vzpon utrudi, je za spust na voljo sedežnica.

Na lov za zakladom se je mogoče odpraviti organizirano ali s pomočjo aplikacije; informacije so na voljo v Lukovem domu.

 

Razgibani kolesarski spusti v Bike parku Kope

Obisk Bike parka je zlahka osrednji motiv tudi večdnevnega obiska Kop, saj navduši starejše in mlajše ljubitelje spustov po urejenih progah v naravi. Te sicer niso primerne za popolne začetnike, za ljubitelje lažjih in manj adrenalinskih spustov pač, saj je med tremi ločenimi progami, ki jih ponuja park, tudi lažja, t. i. flow proga, medtem ko t. i. air linija navduši tudi najzahtevnejše kolesarje. Vsi objekti na progah imajo »obvoz«, tako, da vsaka proga omogoča vožnjo z različno stopnjo zahtevnosti.

 

Razgibani kolesarski izleti po Kopah in okolici

Kope so odlično izhodišče za gorsko kolesarjenje, pri čemer so čedalje bolj priljubljeni kolesarski izleti z e-kolesi. Na Kopah si jih je mogoče izposoditi, tudi otroška e-kolesa imajo na voljo.

 

Holcerčkov mini ZOO in otroško igrišče

Mlajši otroci bodo na Kopah uživali na igrišču z napihljivimi igrali v poletnih mesecih in v opazovanju živali v majhnem živalskem vrtu, kjer obiskovalce prijazno pozdravijo puran, goske, račke, osliček, poni, koze in preostala druščina. Za hranjenje živali je mogoče kupiti vnaprej pripravljeno hrano.

 

Disc golf – priljubljena igra sredi čudovite narave

Čedalje bolj priljubljena igra, zelo podobna tradicionalnemu golfu, le da namesto udarjanja žoge v luknjo mečemo disk (frizbi) v posebej za to oblikovano kovinsko košaro. Cilj igre je končati progo s čim manj meti. Igrišče za disc golf je na Kopah postavljeno na čudoviti lokaciji.

 

Nabiranje borovnic, gobarjenje in energetske točke

Poletne Kope so zelo znane tudi po nabiranju slastnih borovnic. Ni treba biti profesionalec, da jih najdeš in se posladkaš z njimi, saj so dobesedno na vsakem koraku. Če greste ob smučarski progi po levi strani, na primer, vas spremljajo skoraj ves čas, vse do energijskih točk na vrhu Velike Kope, kjer se lahko (dodatno) napolnimo z energijo. Po pripovedovanju lokalnih poznavalcev je to območje zelo bogato tudi s številnimi užitnimi gobami.

 

Avtor: Kam z mulcem

Oznake