To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Pohorska kulinarična transverzala: pristno, lokalno, sveže – in odlično

Družabna omrežja

Zakladnica pohorskih tradicionalnih dobrot je bogata in polna svežih, lokalnih sestavin, ki rastejo ali so pridelane v zavetju narave. Temelji na lokalni dediščini in sestavinah z najbližjih vrtov in polj, travnikov in sadovnjakov, pašnikov in gozdov.

Pohorski lonec ali »pisker«, če smo zvesti lokalnemu narečju, avtohtona enolončnica s Pohorja z lokalnimi sestavinami, kot so korenasta zelenjava, jurčki, ješprenjeva kaša, meso pohorskega goveda z zelišči. Pohorska bunka, visoko kakovostna suhomesnata dobrota z bogatim okusom po popru in s prijetno aromo, ki ji daje pečat zorenje na ostrem pohorskem zraku. Pohorska omleta, sladica, ki preseneča s harmonijo okusov: sladkoba testa se srečuje s prijetno kislostjo brusnic, značilnih za območje Pohorja, in bogato mlečno aromo smetane, piko na i pa daje mentolov liker, ki simbolizira zeleno pohorsko pokrajino. Gibanice so nepogrešljiv del slovenske kulinarike; Pohorsko odlikuje domača skuta in njena sezonska pestrost, ki oplemeniti skutni nadev, denimo s hruškami, orehi, gozdnimi sadeži ...

Po poti pohorskih dobrot

To je zgolj peščica pristnih tradicionalnih jedi, po katerih slovi Pohorje. Njegove raznolike okuse, ki jih je skozi stoletja ustvaril tesen preplet tukajšnje kulturne krajine in naravne dediščine, lahko obiskovalci med potepanjem po Pohorju spoznajo in pokušajo s kartončkom Pohorske kulinarične transverzale.

Vanjo je povezanih kar šestnajst ponudnikov dobrot na različnih koncih Pohorja. Ti ponujajo izbrano kulinarično posebnost, po kateri so znani, od predjedi do jedi na žlico, glavnih jedi ..., do sladic. S kartončkom obiskovalci tako pokušajo pristne pohorske jedi, ob vsaki pokušnji pa prejmejo žig. Ko odtisnejo zadnji žig, se lahko posladkajo z brezplačno sladico pri ponudniku, pri katerem še zadnjič uporabijo kartonček.

Ponudba na transverzali je pisan kulinarični kalejdoskop. Na krožnikih zadiši klena pohorska hrana, od domačih narezkov do jedi na žlico, kot je denimo gobova juha z ajdovimi žganci, glavnih jedi, kot je file škotskega goveda s pohorskih pašnikov, pa sladic, kot so domači knedli z borovničevim prelivom ali pečeno jabolko z vaniljevo kremo; v ponudbi so seveda tudi vse uvodoma navedene jedi: Pohorski pisker, Pohorska bunka, Pohorska omleta in Pohorska gibanica.

Ko se misli osvobodijo in spregovorijo čuti

Pravijo, da Pohorje osvobaja misli ... Da aktivira čute. Kulinarika je pri tem še zlasti uspešna; kdo se lahko upre bogatim vonjem in okusom jedi? Še zlasti, kadar sta vanje tako gosto vtkani naravna in kulturna dediščina, kot sta na Pohorju.

Recept za Pohorski pisker

Za 10 porcij znamenite pohorske enolončnice potrebujemo:

 • 80 dag govedine – plečke
 • 30 dag prekajenih svinjskih reber (lahko tudi sveže svinjine)
 • 30 dag prekajene slanine
 • 2 čebuli
 • 1 por
 • 2–3 kose rumenega korenja
 • ½ kg krompirja
 • 30 dag oluščenega fižola
 • 4–5 strokov česna
 • 1 kolerabo
 • 10 dag zelene
 • 1 manjšo glavo zelja
 • 1 šopek peteršilja
 • 25 dag ješprenja
 • 10 dag gob (jurčki)
 • začimbe: sol, poper, kumina, lovor majaron, mast ali olje ter po potrebi kislo smetano.

Fižol skupaj z začimbami skuhamo v slani vodi. Čebulo in por drobno narežemo in prepražimo na masti. Dodamo še slanino, govedino in prekajena svinjska rebra (ali svežo svinjino). Dušimo 10 minut in nato dodamo gobe, na kocke narezano ali naribano korenje, kolerabo, zeleno in zelje ter peteršilj in zalijemo z vodo. Dušimo približno ¾ ure. Dodamo opran ješprenj (lahko ga prej skuhamo), sesekljan česen, začimbe in zalijemo. Kuhamo 20 minut in nato dodamo še na kocke narezan krompir. Čisto na koncu dodamo še kuhan fižol ter jed po potrebi zgostimo s podmetom (moka, voda).

Preden jed postrežemo, jo izdatno posujemo s sesekljanim svežim peteršiljem ali drobnjakom. Jed postrežemo v lončeni skledi.

* Pohorski pisker, kot ga pripravljajo v Hotelu Zarja.


Izberite jezik