To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Na Pohorju se nahaja smučišče, ki vas bo zagotovo navdušilo

Turistični center Ribniško Pohorje združuje smučišče, na katerem je prve zmage osvajala Tina Maze, in apartmajsko naselje.

Del Partnerstva za Pohorje, ki povezuje 19 občin, pet turističnih centrov in šest podpornih institucij, na pobudo Mestne občine Maribor pa ga je oblikovala Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor, je tudi Nejc Rataj, turistični ponudnik iz Ribnice na Pohorju. Prihaja iz Maribora, v turizmu je začel delati leta 2011. Poslovna pot ga je v Ribnici na Pohorju, kjer vztraja že enajsto leto, vodila skozi različna delovna mesta; vse od receptorja, poštarja, hišnika, wellness mojstra, nadzornika na smučišču do vodje prodaje. Pravi, da se skupaj z domačini trudi ohraniti turizem v Ribnici na Pohorju, želja po razvoju turizma v sožitju z naravo pa ostaja prvotni cilj.

Za goste je na voljo manjše smučišče, prenočijo lahko v apartmajskih hišah

Največ obiskovalcev Ribnico na Pohorju obišče v času zimske in poletne sezone. Pozimi jim je na voljo majhno smučišče, ki je idealno za začetnike smučanja in družine z malimi otroki. “Smučišče je dolgo 2,4 kilometra, imamo dve vlečnici in otroški poligon z dvema tekočima trakovoma. Prav tako imamo celotno smučišče pokrito z reflektorji, kar nam omogoča nočno smuko. Kljub temu, da smo primerni za začetnike, pa imamo na voljo tudi rdečo in črno progo, slednja je celo FIS homologirana in na njej je Tina Maze osvojila državno prvenstvo v slalomu,” nam je povedal Rataj in dodal, da imajo največ obiskovalcev v okviru šole v naravi, in to iz vse Slovenije, prihajajo pa tudi vrtci s Hrvaške. V času novoletnih in zimskih počitnic jih obišče veliko družin iz vse Slovenije. V zimski sezoni je kar 85 odstotkov domačih gostov.

“Prav tako skrbimo za dve apartmajski hiši tik ob smučišču s skupno 118 ležišči. Apartmaji so kategorizirani s štirimi zvezdicami, na voljo pa so takšni z eno spalnico (4-5 oseb) ali dvema spalnicama (6-8 oseb). V poletni sezoni imamo veliko obiskovalcev iz celega sveta. Od Nemcev, Nizozemcev, Belgijcev pa vse do gostov iz Kuvajta, Savdske Arabije in Izraela. V poletnih mesecih nas večinoma obiščejo zaradi neokrnjene narave in prijetnih temperatur. Največ je pohodnikov, kolesarjev in ljubiteljev narave. Zanimivo je, da je večina gostov v poletni sezoni tujcev, kar 90 odstotkov (drugače je bilo v času turističnih vavčerjev).”

Dodatno ponudbo na Ribnici na Pohorju zagotavljajo turistične kmetije, od katerih je najbolj znana kmetija tete Lene in vodni park Radlje, ki nudi poletno osvežitev v prvem naravnem biotopu v Sloveniji.

Ribnica 1

V Ribnici razpolagajo z gradbenim dovoljenjem za krožno kabinsko žičnico

Na vprašanje, kakšna je njihova jesenska in zimska ponudba, Rataj odgovori: “Jesenske ponudbe nimamo, ker imamo zaradi pomanjkanja infrastrukture zgolj kakšne skupine ali pevske zbore. V zimskem času pa imamo pripravljene ponudbe v obliki “ZimSki vikend”, ki je namenjen družinam in začetnikom smučanja. Bivajo lahko v udobnih apartmajih tik ob smučišču (do smučišča se ni potrebno pripeljati z avtom), tam pa imajo na voljo poligon za začetnike, vlečnico Bejbika s progo Ribnica1, ki je idealna za učenje prvih zavojev, ter rdečo in črno progo za bolj izkušene smučarje. V kolikor nam temperature omogočajo, pa zasnežimo in uredimo še sankališče.”

Kratkoročni načrti, ki jih ima naš sogovornik, so usmerjeni v gradnjo sedežnice, s čimer bi zamenjali obstoječe naprave, dolgoročno pa Občina Ribnica na Pohorju razpolaga z gradbenim dovoljenjem za gradnjo krožno kabinske žičnice Pesnik, ki bi pomenila velik napredek za celotno regijo, saj bi, kot pravi Rataj, potrebovali še samo dve sedežnici, da bi se povezali s Kopami. “Gondola bi imela tudi velik vpliv na poletno sezono, tako za ljubitelje pohodništva kot kolesarstva.”

Že vrsto let sodelujejo s Kopami

In zakaj se je Nejc Rataj odločil za sodelovanje v Partnerstvu za Pohorje? “Partnerstvo za Pohorje predstavlja gonilno silo za povezovanje celotnega Pohorja z željo, da bi se Pohorje kot celota uveljavilo kot mednarodno priznana turistična destinacija. Pozdravljamo vse ideje, ki bi lahko pomenile kratkoročni in dolgoročni razvoj turistične destinacije, kot je to možno videti v sosednji Avstriji in Italiji. Zavedamo se, da lahko samo s povezovanjem in skupnim delom postavimo Pohorje na evropski turistični zemljevid in da bomo pozitivne učinke le-tega občutili tako mali kot veliki centri. Res je, da smo majhen turistični center, res pa je tudi, da že vrsto let sodelujemo s Kopami v obliki skupnih smučarskih vozovnic. Tako lahko imetniki sezonskih vozovnic smučajo pri nas in na Kopah, hkrati pa lahko tudi vsi gosti, ki kupijo tri- ali večdnevno vozovnico z njo smučajo na Kopah in obratno.”

Rataj se strinja, da novo označena Pohorska kolesarska transverzala in sedem krožnih kolesarskih povezav med centri na Pohorju predstavljajo dodano vrednost k ponudbi: “Kolesarjev je vedno več in kljub temu, da transverzala poteka bolj po slemenu Pohorja (vsaj v našem delu), to za nas predstavlja dodatno prepoznavnost, možnost dodatne ponudbe in možnost obiska gostov, ki jih prej ni bilo.”

“Srce razvoja turizma naše destinacije predstavljajo domačini, ki v zimski sezoni vsako leto skrbijo za nemoteno delovanje smučišča, v poletnih mesecih pa nudijo številnim obiskovalcem doživetje vaškega življenja s številnimi pristnimi kulinaričnimi dobrotami,” zaključuje Nejc Rataj.

Avtor: Damjan Veršič, Maribor24Izberite jezik