To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Lovrenška jezera – čudež narave sredi Pohorja, ki navdušuje tudi najmlajše

Družabna omrežja

Lovrenška jezera – čudež narave sredi Pohorja, ki navdušuje tudi najmlajše

Čudovito. Osupljivo. Umirjeno, romantično. Kot bi se znašli na drugem planetu. Takšni so vtisi obiskovalcev slikovitih Lovrenških jezer , največjega visokogorskega šotnega barja v Sloveniji; močvirnata tla so na nadmorski višini več kot 1500 metrov ustvarila številna jezerca, ki se napajajo izključno s padavinami, obkrožajo pa jih rušje in prostrani smrekovi gozdovi. Narava je tod izjemna in Lovrenška jezera so z razlogom ena najbolj opevanih in obiskanih izletniških točk na Pohorju, tudi (ali še zlasti) med družinami z otroki. In nič nenavadnega ni, da že od nekdaj vznemirjajo človeško, kaj šele otroško domišljijo – v njih naj bi po legendi prebival povodni mož Jezernik …

Razgibana pot do Lovrenških jezer z Rogle

Z Rogle, ki je z bogato turistično ponudbo ena najbolj priljubljenih izletniških destinacij na Pohorju, vodi do Lovrenških jezer prijetna pohodniška pot, primerna tudi za družine z majhnimi otroki. Ves čas je namreč lepa in razgibana ter ne pretežka, tudi za malčke ne. Z vidika zahtevnosti in skromne višinske razlike jo preverjeno zmorejo že štiriletniki, težavo bi utegnila predstavljati zgolj njena dolžina (dobre štiri kilometre v eno smer), zato bo mestoma bržkone potrebno malce pomoči staršev.

Na začetek poti v bližini hotela Planja opozorijo table s smerokazi za Lovrenška jezera. Urejena pot sprva vodi mimo igral, Bike parka Rogla in mimo večjega akumulacijskega jezera, kjer se mulčki lahko preizkusijo tudi v »ribolovu« z dolgo leseno ribiško palico. Nadaljuje se čez travnik, kjer se poleti pasejo živali – to je za malčke še dodatna motivacija za hojo! –, zatem pa nas objame gozd, po katerem hodimo do jezer.

Sprehod po lesenih brveh med jezerci in čudoviti razgledi s stolpa

Zadnjih deset minut se pot nekoliko vzpenja po lesenih stopnicah, nato pa se pokrajina zravna in uzremo lesen razgledni stolp na začetku močvirja. Od stolpa naprej so potke speljane do jezerc in okoli njih. Sprehod med jezerci po lesenih brveh navdaja starše s pomirjujočim občutkom, mulčke pa razveselijo čudoviti razgledi s stolpa; če se mudimo tod v poletnem času, bodo odrasle in otroke navduševali tudi cvetoči lokvanji na temnomodri gladini jezerc.

Občudujemo lahko od enajst do 22 jezerc, odvisno od obsega in trajnosti stoječe vode. Najvišje jezerce leži na 1529 metrov, najnižje pa na višini 1517 metrov nadmorske višine.

Praktične informacije za brezskrben izlet

Ob poti ali pri Lovrenških jezerih ni postojanke ali gorske koče, zato je treba pijačo in prigrizke prinesti s seboj. So pa ob razglednem stolpu klopi za malico, med katero lahko tudi preberemo zanimivosti o območju, ki smo ga obiskali, na informativnih tablah.

Vračamo se lahko po isti poti ali po krožni poti do koče na Pesku na Rogli, od koder si lahko vrnitev do izhodišča olajšamo z vožnjo s sedežnico Planja.

Lovrenška jezera so primerna za obisk vse leto; pozimi hoja do njih seveda terja več previdnosti, a narava je takrat lahko še zlasti pravljična ... Je pa izlet do njih priporočljiv v suhih dneh.

Zagotovo čudovit izlet za ljubitelje narave in nezahtevnih pohodov.

Avtor: Kam z mulcem


Delite svoje trenutke

Deli svoje trenutke z nami

#OsvobodiMisli #PohorjeOutdoor Instagram profil
Smuie Rogla Pohorje Slovenija Jurij Pivka 7 2
8 Deskar Kope Smuščišče Pohorje Smučanje Slovenia Slowenien

Izberite jezik