To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Lahkoten izlet do Črnega jezera – bisera v osrčju pohorskih gozdov

Črno jezero  je nedvomno ena najlepših naravnih znamenitosti Pohorja. Leži med Osankarico in Velikim vrhom na »sveži« nadmorski višini 1200 metrov, na močvirnatem območju sredi pohorskih gozdov.
Razlog za njegovo ime je povsem preprost: Črno jezero je na pogled – črno, a s kristalno vodo. Zamolkle barve je zaradi plasti organskih odpadkov, ki se kopičijo na jezerskem dnu. Območje jezera je zavarovano kot naravni spomenik.

Črno jezero je umetnega nastanka; pred približno 150 leti so namreč zajezili potok Črnava za spravilo lesa v dolino. Zdaj pa je priljubljena izletniška točka v osrčju neokrnjene pohorske narave, tudi za družine z otroki (in tudi pozimi). Od Doma na Osankarici vodi do njega lepo urejena, nezahtevna in razmeroma kratka pot, utrjena z lesenimi brvmi in stopnicami, ki jo lahko prehodijo tudi majhni otroci. V toplejših dnevih so okoli jezera lesene klopce, idealne za počitek in malico.

Da pa bo izlet še bolj razgiban, predlagamo, da sprehod do jezera popestrite še z deloma krožno, dobro označeno učno potjo, ki pripelje po gozdni potki z lesenimi brvmi do številnih zanimivosti: naravnih tolkal, daljnogleda, slik ... Otroci bodo v tem zagotovo uživali, pa tudi spoznali veliko zanimivega o gozdu.

Avtor: Kam z mulcem

Črno jezero je nedvomno ena najlepših naravnih znamenitosti Pohorja. Temna barjanska voda jezera nenavadno izstopa od okoliških smrekovih gozdov in daje jezeru podobo črnega bisera. Na peš pot do Črnega jezera se lahko odpravite s Treh kraljev, iz Oplotnice ali Osankarice. Od Osankarice lahko pot podaljšate do spomenika padlim borcem l. Pohorskega bataljona.

Odkrij več

Izberite jezik