To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Teden gozdov 2023 na Pohorju

Teden gozdov 2023 na Pohorju

Pretekli teden je med 22. in 28. majem potekal Teden gozdov 2023, katerega osrednji dogodek je bil osredotočen na spremembe, ki jih digitalizacija prinaša v gozdarstvo in upravljanje z gozdovi.

Zavod za gozdove Slovenije je v okviru Tedna gozdov organiziral vrsto dogodkov, razstav in izobraževalnih dejavnosti po vsej Sloveniji, namenjenih različnim generacijam, s ciljem ozaveščanja o pomenu gozdov in gozdarstva za družbo.

Osrednji dogodek se je odvil v četrtek, dne 25. 5. 2023 na Mariborskem Pohorju, kjer so svoje poglede na gozdove prihodnosti, glavna tema Tedna gozdov, strnili direktor Zavoda za gozdove Slovenija Gregor Danev, mag. Alenka Korenjak z Direktorata za gozdarstvo in lovstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, podžupan Mestne občine Maribor dr. Peter Samo Medved, Marjan Hren, predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije, dr. Aleš Kadunc, direktor Slovenskih državnih gozdov, in Tea Drevenšek iz Urada za komunalo, promet in prostor, ki je predstavila mestne gozdove in njihov pomen za občane. Zbrane je nagovoril tudi Igor Kopše, vodja OE ZGS Maribor. Dogodek je povezoval Stane Kocutar. 

Predstavili so tudi projekt DIGI gozd, v sklopu katerega je Biotehniška fakulteta UL v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije razvila orodja za napovedovanje razvoja gozdov in podporo pri odločanju glede načrtovanja ukrepov v gozdu. 

Udeleženci so se udeležili tudi vodenega ogleda razstave "Bukovi gozdovi", ki je izpostavila pomembnost bukve za to območje. V preteklosti je bila bukev imenovana tudi kraljica Pohorja in njeno ohranjanje v obsežnih gozdovih Pohorja bo še naprej temelj trajnosti in stabilnosti.

Omenjenega dogodka se je udeležila tudi predstavnica RRA Podravje - Maribor, Karmen Razlag, vodja Sektorja za turizem, ki je udeležence popeljala skozi Energijsko pot Bolfenk, ki je bila prenovljena v okviru projekta Prenova turističnih atrakcij na Pohorju.

Energijska pot Bolfenk se nahaja v gozdičku nad Pohorje Village Wellbeing resortom, kjer je v letu 2022 novo podobo pridobilo 7 energijskih točk v skladu s celostno grafično podobo Pohorja. Postavljenih je 7 totemov s tablicami, ki opisujejo zdravilne učinke, 8 klopi s kamnitim sidrom in lesenim sedalom in dva vhodna portala, ki služita tudi kot foto točka. Energijske točke Bolfenk so bile obnovljene na podlagi obstoječih, ki so bile v prostoru določene pred desetletjem. V tem času je omenjeni gozdiček napadel lubadar, kar je precej nenavadno za tako nadmorsko višino, kar je pokazatelj, da se krajina in gozdovi spreminjajo.

Predstavili smo jim tudi novosti na Pohorju, ki se izvajajo v sklopu aktivnosti Partnerstva za Pohorje, med njimi tudi 7 novih krožnih kolesarskih povezav, ki povezujejo vseh 5 outdoor centrov na Pohorju: Mariborsko Pohorje, Trije kralji, Rogla, Ribniško Pohorje in Kope, kakor tudi pohodniške in tematske poti Pohorja.


Izberite jezik