To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Nova urbana oprema in igrala oživela ponudbo Mariborskega Pohorja

Nova urbana oprema in igrala oživela ponudbo Mariborskega Pohorja 

V ponedeljek, 10. oktobra 2022, je v preddverju cerkve sv. Bolfenka je potekala novinarska konferenca, kjer so vsi partnerji projekta »Doživetja Bolfenk« predstavili rezultate projekta in skupaj otvorili izletniško točko tako za domačine kot tudi turiste. Naš »hrib« je tako še bolj zanimiv za vse, ki jih zanimata narava, kulturna dediščina in aktivni prosti čas v naravi.

Projekt je rezultat uspešnega sodelovanja različnih deležnikov Mestna občina Maribor, RRA Podravje - Maribor, Turistična agencija Pohorje turizem, Hortikulturno društvo Maribor in Marprom. Z namenom oživitve turistične ponudbe Mariborskega Pohorja smo na štirih lokacijah postavili različno urbano opremo v skladu s smernicami iz Kataloga elementov urbane opreme Pohorja. Najbolj atraktivne pa so zagotovo foto točke in igrala, ki s svojo edukativno, izkustveno in doživljajsko noto bogatijo prostor od Habakuka do Cerkve sv. Bolfenka.

Zaradi izjemnega potenciala, ki ga ima celotno območje Mariborskega Pohorja – od spodnje postaje pohorske vzpenjače do trikotne jase in Koče Luka, do Bellevuja in Bolfenka, pa vse do Razglednika, smo pripravili tudi t. i. programsko nalogo - elaborat celovite ureditve omenjenega prostora. Za potrebe razvoja kadra smo oblikovali program edukacije in ozaveščanja o vsebinah Mariborskega Pohorja ter izvedli delavnice za turistične vodnike, hkrati pa tudi oblikovali model programa vodenih doživetij za tri ciljne skupine.

Novo izletniško točko sta z prerezom traku otvorila župan Mestne občine Maribor, Aleksander Saša Arsenovič in direktor Regionalne razvoje agencije za Podravje - Maribor, Uroš Rozman.

Župan Mestne občine Maribor, Aleksander Saša Arsenovič je ob otvoritvi povedal, da z novostmi na Mariborskem Pohorju sledimo tako razvojni kot tudi turistični strategiji Partnerstva za Pohorje. Dodaja, da je Partnerstvo za Pohorje zaradi tako dobrih partnerjev uspešno že tretje leto in ga veseli, da skupaj razvijamo dobre projekte in vsebine ter smo vsem dokaz, da znamo biti v tej regiji tudi povezani.

Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor že tri leta uspešno vodi in koordinira aktivnosti v okviru Partnerstva za Pohorje in spodbuja tudi ostale partnerje k razvoju svojih potencialov.

Uroš Rozman, direktor RRA Podravje – Maribor, je povedal da je v letu 2021 Pohorska vzpenjača na Pohorje prepeljala kar 333.000 potnikov. Številka obiskovalcev Pohorja pa je bistveno višja, če k temu prištejemo dnevne in vikend obiskovalce ter turiste. Gre za eno bolj obiskanih mariborskih točk, ki je potrebovala nove vsebine. Drugi del predstavlja programska naloga, elaborat ureditve celotnega območja med spodnjo postajo vzpenjače in razglednim stolpom. V okviru te naloge smo identificirali več potencialov tako na področju turistične infrastrukture kot infrastrukture, ki bi jo lahko v prihodnje uredili zasebni investitorji. Ta naloga bo torej koristila razvoju Pohorja še nadaljnjih pet do deset let.

V projektu smo velik poudarek dali tudi pripravi vsebin, ki bodo pripomogle k oblikovanju vodenih doživetij za različne ciljne skupine ter hkrati programa, s katerim želimo ozaveščati o vsebinah Mariborskega Pohorja.

Ilona Stermecki, Turistična agencija Pohorje turizem »Oblikovali bomo model za razvoj turističnih produktov oz. vodenih doživetij Destinacije Bolfenk, ki bo temeljil na usmeritvah iz turistične strategije Destinacije Pohorje.«

Neukrotljiva narava Pohorja je eden izmed ključnih razlogov za njegov obisk. Da bi jo približali čim večjemu številu ljudi so skupaj s Hortikulturnim društvom Maribor pripravili t. i. alpinetum oz. gozdni vrt, na katerem so zasajene tipične rastline Pohorje. Borut Ambrožič, predsednik društva: » Slovenija je iz vidika flore zelo raznolika, bogata dežela. Vrt je namenjen uživanju, opazovanju in spoznavanju rastlin, ki so se skozi zgodovino uveljavile na tem prostoru

Vabljeni na mariborsko Pohorje in osvobodite misli! Odkrijte nove točke občudujte prelepe razglede na Maribor, spoznajte zgodovino Pohorja ter njeno floro in favno, napolnite si baterije ob energijskih točkah ter se zabavajte na novih igralih!


Foto: Marko Pigac