To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

80 let od poslednjega boja Pohorskega bataljona

8. januar - 80 let od poslednjega boja Pohorskega bataljona

8. januarja 2023 bo minilo 80 let od poslednjega boja Pohorskega bataljona, v katerem je življenje izgubilo njegovih 69 borcev.

Pohorski bataljon je bil ustanovljen septembra 1942. Takrat je štel 90 borcev, ki so se konec decembra 1942 premaknili proti Osankarici, kjer so si je uredili zimski tabor.

Borci Pohorskega bataljona so na Osankarico prišli 21. decembra 1942. Uredili so si zimsko taborišče. Zgradili so 26 zemljank. Blizu taborišča so imeli vsak dan vojaške vaje. Prirejali so bataljonske mitinge, kjer so prebirali partizansko literaturo ter poslušali partizanske in narodne pesmi. Organizirane patrulje so hodile v dolino, da so priskrbele dovolj hrane za zimske mesece. Vohuni so 3. januarja 1943 sporočili gestapu v Maribor položaj bataljonskega taborišča. Nemci so 6. januarja izdali ukaz za napad ter se 7. januarja zvečer postavili na izhodiščna položaja v Oplotnici in v Rušah. 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. Bataljon ni imel podatka o sovražnikovi moči, zato je boj sprejel. Okrog poldneva so padli prvi streli, po obstreljevanju so se partizani skušali prebiti, vendar je bilo prepozno. Padli so vsi borci. Ranjen borec pa je bil ujet in kasneje ustreljen. V poslednjem boju je padlo 69 borcev, najmlajši med njimi je bil 13-letni Šarhov sin Vanček. Nemci so o uničenju bataljona poročali celo v Berlin, kjer je sporočilo doseglo tudi vodjo nemškega rajha Adolfa Hitlerja. Padec Pohorskega bataljona je bil velik udarec za narodnoosvobodilni boj na Pohorju. V njem je bilo tudi največ vojaških in političnih kadrov, ki bi vodili nove partizanske enote.

Vir: bistrčan.si