To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Razgiban družinski konec tedna v Mariboru in njegovi okolici

Kako čim lepše doživeti slikoviti Maribor, drugo največje slovensko mesto, in njegovo okolico z otroki? V nadaljevanju podajamo nekaj predlogov, ki jih lahko povežemo bodisi v eno- ali večdnevno potepanje po Štajerskem.

 

Sprehod po središču Maribora

Maribor, slikovito mesto ob reki Dravi, ponuja veliko dogajanja za vse generacije. Mestno jedro je dovolj majhno, da ga lahko prečešemo tudi z dojenčki in manjšimi otroki, prijetno za sprehod po starih ulicah in trgih, ob Dravi po znamenitem Lentu z najstarejšo trto v Evropi in labodi na reki, za sladkanje v kateri od mestnih slaščičarn ... Ob obisku velja tudi preveriti, ali so v mestu kakšni zanimivi dogodki ali delavnice za otroke. Poleti pa se lahko po Dravi tudi zapeljemo z ladjico.

 

Igralne urice v Mestnem parku Maribor

Obisk mesta najlepše sklenemo v njegovem čudovitem Mestnem parku, kjer je manjše igrišče, primerno za vse starosti otrok, vsekakor pa se je treba sprehoditi tudi do znamenitih Treh ribnikov. S seboj se splača vzeti odejo in manjši prigrizek – za piknik v čudovitem ambientu tega zelenega dela mesta.

 

Skok na katerega od mestnih hribčkov

Nad Mariborom se na eni strani dviga mogočno Pohorje, na drugi pa zaobljeni in razgledni hribčki, številni posejani z vinogradi, na katere se je mogoče povzpeti tako rekoč iz mesta. Domačini priporočajo krajše vzpone, ki so primerni tudi za manjše otroke: na Piramido, Kalvarijo in/ali Pekrsko gorco.

 

Ogled znamenitega »srca med vinogradi«

Ena najlepših zanimivosti v okolici Maribora (v Svečini, ki je okoli 24 km oddaljena od mesta) je tudi ena najpogosteje fotografiranih vedut slovenskega turizma: to je cesta, ki se vije med vinogradi in se romantično izriše v obliki srca. Parkirati je mogoče pri Kmetiji Dreisiebner, kjer lahko uživamo v razgledu ob kozarčku vina in soka, ali v središču Svečine, od koder se je mogoče po razgled odpraviti peš. Med vinogradi oziroma vinogradniki so speljane tudi poti za nordijsko hojo – Vinotour. Na svoj račun pa pridejo tod tudi iskalci posebnih zakladov, geocacherji!

 

Prvinski pragozd Šumik in slapova Veliki in Mali Šumik

Gozdni rezervat Šumik, gozd, v katerem se še ni sekalo in zato postopoma prehaja v sekundarni pragozd, je zaradi svojih naravnih lepot in zanimivosti od leta 1967 zavarovan ter eden redkih ostankov naravne vegetacije Pohorja. Je edina gozdna površina na Pohorju, kjer se je ohranil prvobiten sestoj dreves. To so večinoma listavci, ki so jih drugod tod posekali zaradi potreb glažutarstva, smreke pa so nasadili naknadno.

Del rezervata sta čarobna slapova Mali in Veliki Šumik, ki ju ustvarja potok Lobnica, eden večjih pohorskih potokov. Do njiju vodi več urejenih poti.

 

Avtor: Kam z mulcem

Oznake


Izberite jezik