To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Pohorje - vse bolj atraktivna kolesarska destinacija

Družabna omrežja

Pohorje postaja vse bolj atraktivna kolesarska destinacija. Na njegovem ovršju je označenih 7 novih krožnih kolesarskih tras v skupni dolžini 240 km. Tako Pohorska kolesarska transverzala kot nove trase so opremljene s 504 usmerjevalnimi tablami v skladu s prometno signalizacijo.

Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor v vlogi koordinatorja Partnerstva za Pohorje si je pripravo elaborata in označitev kolesarskih poti na Pohorju zadala kot prioriteto, saj se zavedamo, da je ob pohodništvu kolesarjenje, še posebej gorsko kolesarjenje, najhitreje rastoča panoga v nezimskem času v Sloveniji. Zato so investicije v omenjeno infrastrukturo nujno potrebne. Uroš Rozman, direktor RRA Podravje – Maribor“Pohorje s svojim reliefom in vedno krajšimi zimami predstavlja idealno destinacijo za razvoj vrhunske ponudbe gorskega kolesarjenja in v zadnjem obdobju tudi cestnega kolesarjenja. Verjamemo, da postajamo z vsemi izvedenimi in načrtovanimi aktivnostmi naj kolesarska destinacija v Sloveniji in širši okolici.”

Glavno hrbtenico kolesarstva pa predstavljata Pohorska kolesarska transverzala in Slovenska turnokolesarska pot

Na Pohorju in ob njegovem vznožju poteka več kolesarskih poti. Glavno hrbtenico kolesarstva pa predstavljata Pohorska kolesarska transverzala in Slovenska turnokolesarska pot, ki potekata po slemenu Pohorja, kjer leži tudi večina planinskih koč. Nanju se navezuje mnogo državnih, občinskih in gozdnih cest, ki povezujejo sleme Pohorja z njegovim vznožjem. O pripravi koncepta novih povezav, je direktor RRA dejal: “Pohorska transverzala je predstavljala odlično osnovo za razvoj koncepta 7 krožnih kolesarskih povezav, s katerimi smo ne samo povezali vse pomembnejše centre na Pohorju, ampak kolesarjem omogočili, da se lahko na izhodiščno točko vedno vračajo po drugi kolesarski povezavi. Skupaj je označenih 240 km kolesarskih povezav po državnih, lokalnih in predvsem gozdnih cestah. Pri tem smo sodelovali z lokalnimi kolesarji in poznavalci Pohorja, ki so nam bili v veliko pomoč pri iskanju optimalnih tras. Koridorje smo usklajevali tudi z ZRSVN, ZGD, DRSI in SiDG, ki se jim zahvaljujem za konstruktivno iskanje rešitev. Največ izzivov smo imeli med Arehom, Tremi kralji in Peskom, saj zaradi naravovarstvenih omejitev velik del trase poteka po državni cesti.”

“V letu 2023 načrtujemo označitev kolesarskih povezav iz ovršja v dolino, kjer bomo povezali obstoječe krožne poti na Pohorju s kolesarskimi potmi v dolini (Dravska kolesarska pot, Štrekna, Eurovelo 9). Ob tem si želimo urediti tudi povezovalno enoslednico med bike parki na Pohorju, katere traso sedaj usklajujemo z vsemi deležniki. Ker pa se zavedamo potrebe po vzpostavitvi infrastrukture za električna kolesa, iščemo poslovne partnerje, ki bi skupaj z občinami postavili enovit sistem samodejne izposoje električnih koles na območju Pohorja in reke Drave,” še dodal direktor.

Podjetje VABO d.o.o. kot ustanovni partner Partnerstva za Pohorje je že od začetka njegovega delovanja finančno podprl idejo po povezovanju. So eden izmed petih gospodarskih partnerjev, ki se neposredno zavedajo, kako zelo je pomembno graditi privlačno gorsko destinacijo. Dokaz temu so tudi vse novosti, ki so jih izpeljali tudi sami. 

S pravim konceptom dela lahko Pohorje postane enakovredna, v prihodnje pa tudi vodilna gorska destinacija v Sloveniji. Na Kopah sledimo svetovnim trendom. Novosti zadnjega leta so atraktivna odprta kuhinja v Lukovem domu, ki bo namenjena izobraževanju z znanimi kuharji, v teku je rekonstrukcija planinske postojanke Grmovškov dom, ki bo po novem nudila 90 postelj. Z ostalimi partnerji Partnerstva za Pohorje, smučarskim centrom Unitur d.o.o., Javnim podjetjem Marprom d.o.o. in RTC ‘JAKEC’ Trije Kralji d.o.o., smo bili uspešni na Javnem razpisu za vlaganje v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti, ki ga je razpisalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, v okviru katerega bomo pridobili dve novi 4-sedežnici Pahernik in Kopnik, vlečnico Velika Kopa ter doživljajski Park Kope. Celotna investicija je vredna 12 mio EUR, od tega je 7,8 mio nepovratnih sredstev,” je dejal Boštjan Paradiž, direktor podjetja VABO d.o.o.

Predstavljene so bile tudi druge investicije

Ob tem so bile predstavljene še ostale investicije, ki jih lahko na Kopah pričakujemo v naslednjih šestih letih. Paradiž je tako dejal, da bodo zgradili športno dvorano, apartmajsko naselje Kope s skupaj 20 apartmajskimi hišamidva hotelska kompleksa, 5-zvezdnični kamp ter glamping, ob tem pa tudi dve garažni hiši za 800 avtomobilov“Ob sprejetju OPPN-a in celovite presoje vplivov na okolje bodo zagotovljeni pogoji gradnje, na podlagi katerih želimo pridobiti investitorje za naše razvojne načrte. Pri aktivnostih priprave sodelujemo z občino Mislinja in vsemi ključnimi deležniki,” je še dodal.

Da bi lahko nagovorili vse, je treba skrbeti za kakovostno oblikovana doživetja. Pri tem so v okviru Sport Kope zelo aktivni, nenazadnje tudi ta vikend, ko organizirajo 𝐔𝐍𝐈𝐎𝐑 𝐃𝐎𝐖𝐍𝐇𝐈𝐋𝐋 𝐂𝐔𝐏 𝟐𝟎𝟐𝟐. Primož Tertinek, vodja Sport Kope je ob tem dejal: “V nedeljo, 21. avgusta, na naši lokaciji (Bike park Kope) organiziramo že drugo veliko tekmovanje v gorskem kolesarstvu, tokrat v disciplini DH (spust), skupaj s podjetjem Auner iz Avstrije, na katerem pričakujemo preko 200 tekmovalcev. Zraven dogodka, ki je tekmovalne narave, bo potekal tudi družinski gorsko-kolesarski vikend s podjetjem Lukas bikes iz Maribora, kjer bo prav tako preko 50 udeležencev. Julija smo, skupaj z MTB Koroška, organizirali jubilejno 10 državno prvenstvo v gorskem kolesarstvu v disciplini enduro, kjer so morali tekmovalci prevoziti 4 etape in premagati 1000 višinskih metrov. Takšni dogodki za nas pomenijo zapolnitev namestitvenih kapacitet. Predvsem je med temi udeleženci veliko avtodomarjev, tako da smo popolnoma zapolnili tudi vseh 60 postajališč za avtodomarje. Tudi ta vikend ne bo drugače.”

Ob tem pa še dodaja: “Izhodiščna točka vseh celoletnih prostočasnih dejavnosti pri nas na Kopah je nova trgovina, izposojevalnica, servis in test center Sport Kope. V izposoji imamo polno vzmetena električna kolesa, otroška kolesa za naš WOOM mini trail in vso zaščitno opremo za bike park. Na omenjeni točki dobite tudi vse informacije o Holcerčkovi orientacijski dogodivščini in seveda prevzamete novo karto Pohorja s 7 novimi označenimi kolesarskimi povezavami.”

Kope in drugi smučarski centi na Pohorju v sodelovanju z obema razvojnima agencijama so dokaz dobre prakse, kaj pomeni slediti zastavljeni viziji. Naj bo takšnih zgodb, ki bodo pomagale k preboju Pohorja, tudi v prihodnje čim več.

Avtor: Maribor24


Izberite jezik