To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Izberite nastavitve dostopnosti

Barve

Pisava

Ostalo

Na Kopah do najsodobnejše žičniške infrastrukture

Družabna omrežja

Na skrajnem zahodnem delu Pohorja leži priljubljeno in družinam prijazno smučišče, ki je del Partnerstva za Pohorje.

Po približno 15 kilometrov dolgi cesti iz Slovenj Gradca v smeri skrajno zahodnega in najvišjega dela Pohorja se pripeljemo na Kope, ki velja za družinam prijazno smučišče in za osrednji smučarski in rekreacijski center Koroške.

Boštjan Paradiž iz družbe Vabo, ki ima v lasti večino nastanitvenih zmogljivosti, od stečaja Gorsko turističnega centra Kope pa upravlja tudi s smučarskimi napravami, je na Kopah prisoten od leta 1999. Sprva so bili najemniki tamkajšnje restavracije, leta 2003 so postali najemniki planinske koče, leta 2015, po propadu Gorsko turističnega centra Kope, so vzeli v najem smučišče. V naslednjih letih so odkupili restavracijo, smučišče, smučarske naprave, zgradili Lukov dom, trenutno pa obnavljajo Grmovškov dom – planinsko kočo, za katero so dobili stavbno pravico s strani Planinskega društva Slovenj Gradec.

4

V žičniške naprave bodo naslednje leto vložili skoraj 11 milijonov evrov

Kope obsegajo 80 hektarov veliko smučišče na nadmorski višini od 1006 do 1536 metrov s petimi vlečnicami in dvema štirisedežnicama. Trenutno so pred največjo investicijo, ki jo želijo realizirati v prihodnjem letu. Gre za vlaganja v žičniške naprave v vrednosti 10 milijonov 900 tisoč evrov. “Zgradili bomo še dve štirisedežnici (Pahernik, Kopnik), vlečnico Velika Kopa in doživljajski park. Z obnovo žičniške infrastrukture bomo imeli štiri štirisedežnice in tri vlečnice ter 12 kilometrov urejenih smučarskih prog. Z vsemi temi projekti in obnovo ceste verjamem, da bomo postali ena najboljših in najkonkurenčnejših destinacij gorskega turizma v Sloveniji,” pravi Paradiž. Za omenjen projekt so uspeli pridobiti nepovratna sredstva Ministrstva za gospodarstvo v višini 7,8 milijona evrov, do meseca januarja morajo pridobiti gradbeno dovoljenje in urediti potrebno dokumentacijo za začetek gradnje. Skupaj s Hotelom Slovenj Gradec in obnovljenim Grmovškovim domom imajo na voljo 450 postelj, ki jih ponujajo tako v okviru letnih kot zimskih programov.

Ker so deležni malo naravnega snega, so primorani smučišča zasneževati z umetnim snegom, kar pa v času energetske draginje zanje predstavlja precejšen izziv. “Nekoliko nam je sicer z interventnim zakonom pomagala država, še vedno pa bodo stroški za približno petkrat višji kot v prejšnjih letih,” pojasnjuje Paradiž.

Urejene kolesarske proge so prvi večji rezultat Partnerstva za Pohorje

Smučišče Kope je del Partnerstva za Pohorje, ki ga koordinira Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor. Paradiž pravi, da tovrstno povezovanje ponudnikov na Pohorju pozdravljajo, predvsem je pomembno za predstavljanje ponudnikov navzven, v tujini, kjer nas v prihodnosti čaka, kot pravi sogovornik, še veliko dela na področju marketinga.

zimski ponudbi poleg klasičnega smučanja ponujajo animacijo za otroke, dobro je obiskan velik otroški park, v smučarski šoli je aktivnih 20 učiteljev, znani so po apres ski zabavah, po popoldanskem in nočnem dogajanju ter po zimskih šolah v naravi, v katerih sodelujejo z več kot 70 šolami. Stavijo predvsem na družinski turizem, njihovi gosti prihajajo tudi iz tujine, zlasti s Hrvaške, iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Madžarske, v poletnem času pa so beležili povečan obisk gostov iz srednje Evrope.

“Vedno več stavimo na poletni turizem, zlasti na pohodništvo in kolesarstvo240 km označenih povezav, Pohorska kolesarska transverzala in 7 krožnih povezovalnih tras med vsemi centri na Pohorju je prvi večji rezultat Partnerstva za Pohorje. Mi imamo štiri spuste za bike park in še veliko možnosti za razvoj poletnega turizma.”

Država je žičničarjem po dolgih letih končno prisluhnila

Boštjan Paradiž je ob tem tudi podpredsednik Združenja slovenskih žičničarjev. Na vprašanje, ali država dovolj podpira žičničarstvo, odgovori: “Po dolgih letih smo zdaj končno dočakali razpis za vlaganja v žičniško infrastrukturo, po katerem država pokriva tudi do 80 odstotkov investicije. Zavedati se je potrebno, da npr. izgradnja žičniških naprav sama po sebi ne prinaša ekonomske vrednosti, ampak se ta kaže v multiplikatorjih, torej v gostih, ki zaradi tega prihajajo. Država mora imeti za gorski turizem, ki v Sloveniji ustvarja največ nočitev, posluh, z razvojem te infrastrukture pa bomo lahko konkurenčni primanjkljaj, ki ga imamo v primerjavi z zahodnimi državami in celo z nekaterimi državami Balkana, ki so veliko vlagale, skušali stabilizirati oziroma bomo prišli na realni obseg. Upamo, da bo država posluh za tovrstne investicije imela tudi v prihodnje, le tako bo namreč naš gorski turizem postal konkurenčen. Naša sedežnica Pungart je bila zadnja v državi, ki je bila postavljena s sofinanciranjem evropskih sredstev.”

Paradiž ob tem podpira večletna prizadevanja za skupno smučarsko vozovnico vseh ponudnikov na območju Pohorja. “Določeni zametki enotne karte so že narejeni, tudi letos bomo poskusili z večdnevno karto, dolgoročno pa je cilj, da pridobimo predvsem več tujih gostov in v nekaj letih ustvarimo enotno smučarsko vozovnico, s katero bomo konkurenčni na tujih trgih.” Naš sogovornik zaključi, da imajo Kope izreden potencial, ki ga vidijo predvsem v obnovi ceste in v tretji razvojni osi. “Ko bo ta končana, bomo postali povsem konkurenčna destinacija.”

Avtor: Damjan Veršič, Maribor24