To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega

»Zvestoba dobremu staremu, vendar tudi posluh za novo.«

8. februar do 31. december 2022

Na posestvu Meranovo je na ogled hibridna muzejska razstava z naslovom Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega. Razstava, ki je prva v seriji mariborskih obeležij 200. obletnice prihoda nadvojvode Janeza na Meranovo in v Maribor, vas bo popeljala po zgodovini posesti na drugačen način s pomočjo najnovejših tehnologij (VR, laserski skeni, posnetki z dronom, time lapse fotografija, fotogrametrija, animacija s pomočjo umetne inteligence, mobilna aplikacija v obogateni resničnosti).

Nadvojvoda Janez Habsburško-Lotarinški je leta 1822 kupil posestvo, danes znano kot Meranovo. Ime je dobilo po njegovem sinu, grofu Francu Meranskem. Z velikimi stroški jo je spremenil v vzorno vinogradniško posest. Na njej je uvedel porenske sorte vinske trte, s čimer je ustvaril možnost za dvig kakovosti vinogradništva v Podravju. Prvi uspeh se je pokazal že ob trgatvi leta 1826, ki se je je nadvojvoda Janez osebno udeležil. Na tem posestvu je nadvojvodo in njegovo ženo Ano Plochl leta 1830 obiskal tudi sam avstrijski cesar Franc I. s soprogo Karolino Avgusto, sicer Janezov brat.

Vinogradi so postali tako ugledni in znani, da so na posesti v današnjem Hrastju leta 1832 ustanovili viničarsko šolo, ki je poudarjala pomen praktične izobrazbe. Vrhunec teh prizadevanj pa je bila ustanovitev Štajerske deželne sadjarsko-vinarske šole v Mariboru leta 1872. Kot velik dosežek sistematičnega prepletanja kmetijstva, kulture, raziskovanja in izobraževanja je potrebno omeniti oceno prvovrstnosti vina sorte rizlinga z Meranovega leta 1855 na veliki mednarodni razstavi kmetijskih, industrijskih in umetnostnih izdelkov v Parizu.

Odpiralni čas:
sreda–petek: 13:00–17:00
sobota–nedelja: 11:00–17:00
za organizirane skupine po predhodnem dogovoru na kibla@kibla.org ali peter.kramer@um.si

KID KIBLA v sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru

-----------

Projekt je nastal v sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

Nevidni Maribor je pilotni projekt Mreže RUK v izvedbi KIBLA2LAB. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Foto: Damjan Švarc