To spletno mesto uporablja piškotke, ki izboljšajo vašo izkušnjo.

Več informacij

Datum

Sobota, 17. 9. 2022

Ura

11:00

Lokacija

Cerkev sv. Bolfenka na Pohorju

22. PRAVLJIČNI DAN – Zakladi duha

V Mariborski knjižnici letos organizirajo že 22. Pravljični dan, ki se bo tokrat odvil na prav posebni lokaciji, v objemu pohorskih gozdov in v cerkvici sv. Bolfenka na Mariborskem Pohorju, kjer bomo ob poslušanju zgodb in pravljic raziskovali »zaklade duha«.

Dopoldan se bomo podali na družinski pravljični pohod po Rozkini poti, popoldanski del bomo nadaljevali s pohorskimi pravljicami kot jih je zapisal Paul Schlosser. Po premoru ob pohorskih dobrotah bomo dan zaključili s pripovedovanjem zgodb za odrasle.

Za udeležence dogodkov bo zagotovljeno določeno število brezplačnih povratnih vozovnic za Pohorsko vzpenjačo, ki jih bodo obiskovalci lahko prevzeli na dan dogodka na blagajni spodnje postaje vzpenjače.

V primeru slabega vremena bodo vse dogodki izpeljani v notranjosti cerkvice sv. Bolfenka.

***
Program 22. Pravljičnega dne:

11:00 -> Družinski pravljični pohod po Rozkini poti
V spremstvu Hedvike Jenčič, gozdarske inženirke z Zavoda za gozdove Slovenije, OE Maribor, in ob pripovedovanju Zdenke Gajser, Lee Hedl, Agice Kovše ter Roberta Kerežija iz Mariborske knjižnice bomo potovali po Rozkini učni poti. Sprehod bomo pričeli in zaključili pred cerkvijo sv. Bolfenka.
Pot, ki bo predvidoma trajala 90 minut, je primerna za družine in starejše. Priporočamo pohodno obutev.

15:00 -> Zakladnica Schlosserjevih pohorskih pripovedk
O Pohorskih pripovedkah, kot jih je zapisal Paul Schlosser, se bomo pogovarjali z urednikom knjige v slovenskem jeziku, Andrejem Guličem, in z Metko Damjan, gledališko lektorico. Glasba: Marko Grobler.

16:30 -> Pravljično popoldne za odrasle
Na pripovedovalskem dogodku bomo povezali pohorsko pripovedno izročilo in sodobno literaturo. Nastopili bodo: Zdenka Gajser, Borut Gombač, Vid Kmetič in Agica Kovše ter Dragica Gramec in Marjeta Resnik, udeleženki delavnice pripovedovanja v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje Mariborske knjižnice, pod mentorstvom Metke Damjan. Pravljično doživetje bo z glasbo dopolnil Marko Grobler.

300228346 5764675986878345 3875618444264522992 N